Przydatne linki

Ciekawostki o rybach

Ciekawostka o  rybkach ze strony www.dziennik.pl

2016-08-30_074906

Ciekawostki Wędkarskie – czego nie wiecie o rybach

Piskorz przy gwałtownej zmianie ciśnienia pływa niespokojnie

tuż przy powierzchni wody.

W dawnych czasach chowano go w akwariach jako naturalny barometr.

Po zachowaniu piskorza można było nawet na 24 naprzód

przewidzieć nadchodzącą burzę.

Miętus zapada w letarg gdy woda przekroczy 20stopni.

Skóra z Miętusa wykorzystywana była w dawnej Polsce jako szyby w oknach.

Brzanki lubią błyskać, ocierając się o kamienie.

Łuski Uklejki przez swoją srebrzystość wykorzystywane są do tworzenia ekstraktu

a później do fabrykacji sztucznych pereł.

Boleń poluję ogłuszając najpierw stado ryb uderzeniem ogona o powierzchnię wody,

a następnie wyłapując ryby które nie są w stanie szybko uciec. Boleń potrafi w ciągu

doby przejeść tyle ryb, że w sumie przekroczyły by jego wagę 1,5 raza.

Szczupak to naturalny czyściciel, oczyszcza wodę z ryb chorych i uszkodzonych.

Minog nie jest rybą, a bezżuchwowcem. Należą do najstarszej linii ewolucyjnej

kręgowców (Vertebrata) zwanej Hyperoartia.

Brzana ma trującą ikrę, w czasie tarła trujące mogą być też mięśnie jamy brzusznej.

Oczy Sandacza świecą w ciemnościach i odbijają światło jak oczy kotów.

Czasem w czasie nocnych połowów wystarczy latarką poświecić na wodę

aby zobaczyć małe jasne gwiazdeczki – to prawdopodobnie są sandacze.

Jazgarz jest jednym z najważniejszych składników rosyjskiej zupy rybnej.

Świnka ma śmieszny pysk.

Okoń w nocy zapada na swego rodzaju sen, opiera się płetwami brzusznymi

i ogonową na dnie i nie wystraszy go wtedy nawet jasny snop światła.

Miętus jest jedyną słodkowodną rybą z rodziny dorszowatych w polskich rzekach i jeziorach

Strzeble przybierają barwy godowe w czasie tarła, uwydatnia się kontrast boków

i grzbietu a brzuch i okolice płetw stają się jaskrawo czerwone.

Śliz porusza się ruchami skokowymi i ni odpływa od swojego domku dalej niż 500 metrów.

Inna nazwa Bolenia do “rapa” pochodzi od dźwięku jego polowania.

Lin w zimie raczej nie żeruje, zapada w śpiączkę i zagrzebuje się w mule.

W niektórych rejonach polski Krąpia nazywają “suchodupiec”

Lipień nie jest płochliwą rybą, potrafi żerować pod samymi nogami wędkarzastojącego w wodzie.

Różanka składa ikrę do wnętrza małży(skójek lub szczeżui) poprzez wykształcenie

pokładełka którym umieszcza ikrę w otworze wyrzutowym jamy skrzelowej małża.

Pstrąg potrafi zaatakować muchę, od razu gdy ta dotknie taflę wody, a czasem nawet

zanim na nią opadnie.

Lipień natomiast lubi atakować kiedy mucha swobodnie przepłynie parę metrów.

Dlatego chcąc zapolować na lipienia rzuca się mucha powyżej jego stanowiska.

Inna nazwa Lipieni to kardynały, wywodzi się to od czerwonych kardynalskich kolorów

jakie przybierają płetwy dorodnych Lipieni.

Umiejscowienie czarnych i czerwonych kropek na skórze pstrągów jest niepowtarzalne,

jak linie papilarne u ludzi.

Sum to w Polsce ryba dorastająca do największych rozmiarów.

Karaś potrafi przeżyć w wodzie o minimalnym natężeniu tlenu.

Kleń lubi jeść czerwone owoce, właściwie to lubi jeść wszystko.

Ryby z rodziny łososiowatych wyróżnia płetwa tłuszczowa – mała, słabo wykształcona,

płetwa znajdująca się pomiędzy płetwą grzbietową a ogonową.

W latach 50-tych Polska znana była w europie z pięknych szczupaków,

Tak jak w Polsce wyjazd za szczupakiem do Norwegii jest modny tak wtedy

przyjeżdżano do nas.

Amur, karp i głowacica nie są rybami rodzimymi ale są bardzo cenione przez wędkarzy

za waleczność i dorastanie do sporych rozmiarów, Amur i karp są ciepłolubne

i nie wycierają się w polskich wodach poza paroma wyjątkami.

Klenie to bardzo płochliwe ryby, przebywają w strefie otwartej wody, reagują ucieczką

w głębinę na każdy nawet najmniejszy ruch w polu ich widzenia; wkrótce jednak

ponownie pojawiają się pod jej powierzchnią

W zlewisku Morza Czarnego, Azowskiego, Kaspijskiego oraz Jeziora Aralskiego sum

odgrywa znaczenie gospodarcze.Z pęcherza pławnego Suma wyrabiany jest rybi klej,

a ikrę miesza z ikrą jesiotra w czasie wytwarzania kawioru.

źródła:

http://kalcyt.blogspot.com/2012/05/o-tym-jak-spotkac-minoga-w-polsce.html

http://wikipedia.pl